Вітаю постійних та нових читачів блогу. Надіюсь, що розміщені тут матеріали будуть для Вас цікавими і корисними!

2017-08-23

Все про дудлінг, зентангл, айріс-фолдінг

21 століття – століття, коли від ритму життя та активності у суспільстві залежить наша доля. Час біжить, ми завжди поспішаємо і ніколи не маємо часу на відпочинок, переосмислення та відновлення гармонії у собі.
Кожен шукає можливість знайти для себе щось, що допоможе відпочити від усіх зовнішніх факторів – для когось це музика чи читання, або йога та медитація. Для мене ж цим „рятівним заняттям“ стали зентангл, дудлінг і айріс фолдінг. Не лякайтесь цих слів, адже багато хто з вас вже має безліч шедеврів у цих напрямках. Заінтриговані?
Тож  всіх, хто бажає більше дізнатись про це, а головне -  відпочити, запрошую  на арт-терапію.
Дудлінг (doodling) – це несвідомий, мимовільний малюнок (каракулі, квіточки, ялинки та інші образи), який ми малюємо, сидячи на нудній лекції, нараді або під час довгої телефонної розмови. Дана техніка малювання виникла не так давно, а її авторами є художниця Марія Томас і монах Рік Робертс. Саме вони виявили медитативний ефект від малювання візерунків і вирішили розробити систему, яка допомогла б всім бажаючим отримати такий же досвід і домогтися релаксації під час створення зображень.

Чим корисне несвідоме малювання?

По-перше, дудлінг допомагає сконцентруватися, хоча з боку це може виглядати так, ніби ви заглиблені у малювання і відволіклися. Коли ми слухаємо монотонну мову, наша свідомість ніби «спливає» – ми починаємо мимоволі думати про щось більш цікаве, мріяти, перебирати подумки особисті справи і завдання. Навіть якщо тема загалом цікава, особливість нашої уваги така, що вона поступово починає розсіюватися. Щоб зупинити цей процес і повернутися, потрібне зусилля волі. Якщо ж ви креслите на листочку паперу безглузді карлючки, то необхідний рівень концентрації підтримується автоматично, і вам не потрібно витрачати сили, аби весь час повертати себе до завдання.
По-друге, дудлінг допомагає ефективніше запам'ятовувати. Люди, які зафарбовували фігурки, поки слухали інформацію, потім на 30% краще могли цю інформацію відтворити.
По-третє, «малювати каракулі – значить допомагати собі думати», – вважає Санні Браун, автор книги «Дудлінг для творчих людей». Працюючи з такими компаніями як Disney і Sharpie, Санні переконалася, що спонтанне малювання не тільки підвищує концентрацію, а й допомагає бачити ситуацію більш повно, знаходити творчі рішення для проблем, розвивати креативність і мислення «поза рамками». Санні пропонує використовувати малюнки на полях як мову для візуального уявлення своїх ідей, і впевнена, що чим більше людина дозволяє собі малювати, тим легше їй буде створювати незвичайні ідеї.
В дудлінгу фантазія безмежна, вільна, не має ніяких строгих правил і є величезний простір для творчості. Вам потрібні лишень листок паперу і  ручка.
Дудлінг не прив`язаний ні до яких рамок: дудли можна малювати де завгодно і як завгодно. Ви, напевно, вже займалися дудлінгом, самі того не знаючи - наприклад, коли малювали абстрактні візерунки в шкільному зошиті. Звідси doodling можна по праву вважати оригінальним і практично не витратним варіантом арт-терапії і медитації. Дудлінг є вільною технікою і пропонує безмежні можливості для самовираження на аркуші паперу.
Інструкція по техніці дудлінг:
1) Йдучи на роботу до школи, візьміть зі собою ручку і блокнот.
2) Знайдіть джерело натхнення. Це може бути будь-що: подія, людина, емоція, почуття,місце, пісня, фільм, книга, думки, смак. Будьте винахідливі!
3) Почніть малювати і не зупиняйтесь, не соромтесь помилок, не стирайте нічого без крайньої необхідності. Якщо ви не впевнені в чомусь – безумовно, робіть це!
Поради для початківців:
– Пробуйте використовувати різні види начинок-текстур;
– Малюнок і самі візерунки можуть бути складними або простими та мінімалістичними;
– Розвивайте індивідуальність, намагайтесь придумувати власні дудл-візерунки;
– Якщо ви не знаєте що малювати, не маєте натхнення – малюйте те, що вас оточує;
– Використовуйте свої помилки, щоб направити ваші дудли в більш творче русло. Кожний неправильний штрих можна перетворити в шедевр;
– Не старайтесь намалювати все дуже реалістично, кіт, що посміхається або літаюча корова можуть додати вашим малюнкам певного шарму та особливості;
– Не думайте, коли малюєте дудл. Думки в даному випадку – лише негативний фактор,через який ви можете покинути роботи недомальованою.
Щоб дудлінг спрацював, важливо дотримуватися таких правил:
1. Малюнок не повинен бути складним і осмисленим, не повинен перетягувати на себе увагу – чим він простіший і автоматичний, тим краще спрацює для підтримки концентрації. Якщо не знаєте, з чого почати, спробуйте заповнювати лист одноманітними повторюваними рисками, зафарбовувати клітини, обводити вже написані слова.
2. Дудлінг не працює, якщо вам потрібно сприйняти інформацію візуально – тоді він конкурує із завданням. Використовуйте цей прийом на лекціях, конференціях, доповідях, при прослуховуванні аудіокниг, коли обговорюєте або обмірковуєте завдання.
3. Ні в якому разі не оцінюйте створені малюнки і не чекайте, що вони повинні бути красивими, правильними (рівними, акуратними) або якимись ще особливими. Це підтримка для вашої нервової системи, а не конкурс малювання, так що розслабтеся, і дозвольте руці рухатися, як вона сама хоче.
Тест «Який ви дудлер?». Вправа «Дізнайтесь свою дудлінг-ДНК».
Включіть радіо чи музику, але не телевізор, бо не втримаєтесь і будете підглядати в екран, сядьте за стіл з ручкою і зошитом, і нехай ваша рука щось пише, малює, реагує на те, що ви чуєте. Не потрібно на цьому дуже зосереджуватися, і не думайте про те, що ви намалюєте. Саме це і буде вашою дудлінг – ДНК. Інколи рука, так мовити, ржавіє, і потрібно дати їй розробитися, перш ніж вона розкриє ваше нутро дудлера. Через 5-10 хвилин або скільки часу вам знадобиться, щоб по справжньому перейти в розслаблений стан – подивіться результат своєї творчості.
Ви намалювали вертикальні лінії, клітинки?. Щось вам здається знайомим, можливо предмет чи узор, який ви вже раніше малювали? Закрийте очі і згадайте, як ви раніше дудлили?.Щось вам згадується?
Ось пять основних типів дудлерів, які виділила санні Браун:
Словесний дудлер – це дудлер, який записує одне або декілька слів і багаторазово обводить їх. Із числа словесних дудлерів виділяють підкатегорії шрифтового дудлінгу і слів-картинок.
Дудлер-пейзажист. Такі дудлери малюють щось повязане зі світом природи – дерева, квіти, гори. Їх дудли відображають красу зовнішнього світу.
Дудлер – абстракціоніст. Ці дудлери малюють геометричні  фігури і узори, або форми, які не можна розпізнати.
Дудлер –портретист. Дудлери такого типу малюють людей і їх обличчя.
Дудлери – реалісти малюють обєкти, які  легко можна впізнати. Це можуть бути молотки, цукерки, тварини і люди.
Дудл-євангелістка Санні Браун в своїй книзі «Креативні каракулі» виділяє три напрямки використання дудлінгу.
-Особиста ефективність (когнітивний напрямок): запам’ятовування і згадування інформації, а також її розуміння, народження натхнення,підвищення креативності.
- Колективна ефективність ( організаційний напрямок): доступ до повної картини, закріплення колективізму, розвиток творчого, стратегічного і тактичного мислення, активна участь у вирушенні проблем і створення інновацій.
- Дудлінг для задоволення (персональний напрямок): зосередженість, релаксація, розширення можливостей.
Техніки малювання зентангл і дудлінг на перший погляд можуть здатися схожими, однак, ці напрями відрізняються.
Зентангл (zentangle) був створений Ріком Робертсом і Марією Томас як запатентована методика малювання. Вона дозволяє відчути себе справжнім художником, впоратися зі стресом, агресією і поліпшити своє самопочуття з допомогою візерунків і орнаментів. Класичний зентангл повинен бути вільним у виконанні, не обмеженим у часі, не орієнтованим на простір і абстрактним. При цьому невеликі аркуші заданого розміру, дозволяють виконати малюнок швидко в будь-якому місці, як тільки прийшло натхнення.
Зентангл (zentangle) (від zen – врівноваженість, спокій і rectangle – прямокутник – це суміш малювання і медитації. За результатами досліджень доведено, що дана техніка малювання надає  виключно позитивний вплив: створює виражений терапевтичний ефект; сприяє релаксації; приносить натхнення; сприяє розвитку творчих здібностей; позбавляє від стресу і негативних емоцій; рятує від безсоння; покращує зорово-рухову координацію і концентрацію уваги. У деяких художників малювання зентанглів навіть викликає ефект «швидкого сну», додає сил і ясності. Метод зентангла відносять до одного з безлічі технік арт-терапії.
Традиційно для малювання зентангла використовуються квадрати 9х9 см. , які називають плитками. У квадрат поміщається який-небудь малюнок, або він довільним чином ділиться на сегменти, які, в свою чергу, заповнюються різними однотипними елементами(крапочками, кружечками, ромбиками, на що вистачить фантазії).
 Зентангл є особливою сукупністю повторюваних візерунків, які складаються в абстрактне зображення, що не несе в собі смислове навантаження. Відмінність від дудлінга полягає у тому, що для зентанглу потрібна максимальна концентрація, малюнки виходять складніші, крихітні елементи поєднуються у цілі картини.
Ті, хто займаються цим серйозно, використовують спеціальні ручки – лінери (лайнери), малювати ними набагато легше, лінії виходять чіткіші.
Ця техніка малювання запатентована і має на увазі під собою дотримання деяких правил:
·        зентангл-візерунки повинні бути абстрактними, безпредметними;
·        у зентангла немає одного напрямку, його можна розглядати з будь-якого боку;
·        зентангл виконується в чорно-білих кольорах;
·        кожен візерунок зентангла повинен складатися не більше ніж з шести штрихів;
·        при малюванні зентангла не допускається використання лінійки або трафарету;
·        не можна використовувати ластик.
Що потрібно для малювання зентангла?
Оригінальний зентангл створюється на спеціальному папері щільністю 260 г / м2. Картки до зентанглам можна замовити в Інтернеті, але можна зробити і самостійно, нарізавши будь-який щільний папір на квадрати 9x9 см. Для цих цілей підійде, наприклад, папір для креслення або акварельний папір. Малювати зентангл можна не тільки на білій, а й на папері чорного кольору. Коли ви тільки починаєте вчитися малювати зентангл, не поспішайте витрачати картки. Придбайте окремий альбом, де ви зможете вправлятися в створенні перших зентанглов і опрацювання орнаментів, а паперові картки залиште для створення повноцінних творів. Оскільки зентангл виконується в чорно-білих кольорах, вам доведеться придбати ручки чорного кольору, або білого, якщо ви малюєте на чорному папері. Оригінальні зентангли малюють ручками найвищої якості. Найкраще підходять спеціальні маркери-лайнери, які малюють насиченими чорними лініями і підходять практично для будь-якої поверхні. Однак ви можете використовувати чорні гелеві ручки. Кулькова ручка може не підійти, оскільки іноді залишає недостатньо яскраві, не надто гарні і обривисті лінії, а штрихи зентангла потрібно малювати однією рівною лінією. Варіантом заміни для лайнера також можуть стати звичайні маркери або фломастери, проте вони малюють більш товсті лінії, ніж може знадобитися. Якщо ви хочете освоїти згодом не тільки зентангл, ви можете запастися кольоровими олівцями, ручками, пастеллю, крейдою або фломастерами, якими ваш твір можна прикрасити.
Як малювати зентангл?
Перед малюванням обов`язково прийміть зручну позу, потягніться, постарайтеся розслабитися. Коли ви малюєте зентангл, кожен ваш штрих, кожен рух має бути усвідомленим. Це можна порівняти з написанням китайських ієрогліфів. Всі ваші думки повинні бути зосереджені на процесі створення вашого малюнка, і тільки на ньому. І хоча спочатку вам доведеться вивчити, як виконувати певні зентангл-візерунки, кінцевий вигляд вашого зентангла вам не повинен бути відомий. Починайте малювати без будь-якої картинки в голові, покладайтеся лише на ваше уяву - хто знає, куди воно зможе вас завести.
Намалювати зентангл «неправильно» просто неможливо тому, що не існує правил, які визначають, яким чином він повинен виглядати в підсумку.Зентангл задуманий в невеликому розмірі, щоб малюнок можна було завершити за один раз, витративши на нього не більше тридцяти хвилин. Таким чином, ви можете носити з собою плитки і релаксувати за допомогою малювання в будь-який зручний вам час.
Для прикладу ми розглянемо кілька візерунків, які ви зможете потренувати і використовувати в подальшому, щоб намалювати зентангл. Візьміть картку або накресліть рівний квадрат розмірами 9x9 см в тренувальному альбомі. В межах квадрата позначте чотирма точками ще один квадрат. Ця рамка не обов`язково повинна бути строго  квадратної форми, якісь із сторін можуть трохи згинатися. Принцип будь-якого візерунка полягає в тому, що ви ділите рамку різними кривими, а потім починаєте заповнювати візерунком кожну з утворених частин. В даному випадку в межах рамки намалюйте кілька горизонтальних хвилястих ліній, з двома підйомами, що нагадують верблюжий горб. Першу лінію намалюйте «горбами» вгору, лінію нижче - «горбами» вниз, і чергуйте їх таким чином. Починайте заповнювати найнижчий сегмент вертикальними дужками. Те ж саме виконайте з іншими сегментами. Межі між ними наведіть чорним. В якості останнього штриха кожен з сегментів затіняйте в нижній частині за допомогою легкого розтушовування. Опрацьовувати кожен візерунок необхідно, тримаючи перед очима наочну покрокову схему. Без наочності розібратися в тому, як створюється той чи інший візерунок, буде складніше. Перемальовування чужих готових зентанглів суперечить принципу медитативного малюнка, коли кожен сегмент і кожен штрих ви продумуєте самі, взявши за основу лише готові зентангл-візерунки.
Суміш цих двох технік – ЗЕНДУДЛІНГ (Zendoodling) – ідеально підходить для занять з дітьми. Найпростіший варіант – скористатися розмальовкою або контуром тварини, квітки, пташки (чого завгодно), намальованого за трафаретом, і запропонувати дитині заповнити його простими елементами, а потім їх розфарбувати. Можна ускладнити завдання – розбити малюнок на частини і заповнити отримані сегменти різними візерунками. Ще варіант – запропонувати дитині по-різному заповнити однакові зображення тварин, предметів та ін. Зендудлінг буде привабливий тим, що це та ж сама ціла духовна методика,філософія наочного створення власних образів, але необмеженого розміру.
Зендудлінг, як і зентанглінг - обдуманий процес, при якому художник зосереджений і звертає увагу на кожен штрих. Але, подібно дудлінгу, зендудли не укладаються в межі плитки і можуть займати  вдосталь місця. Також зендудлінг не запатентований і створюється з яких завгодно орнаментів і штрихів. Нерідко при позначенні зендудлінга використовується слово зенарт. Але насправді зенарт швидше означає всі техніки малювання, які натхненні зентанглінгом. Роботи в стилі зенарт можуть бути будь-завгодно форми , але вони точно так само складаються з абстрактних візерунків замість штрихування. Існує і медитативна техніка малювання під назвою зендала, яка створюється з зентангл-візерунків, але малюється в формі кола. Зендала вимагає від художника особливого зосередження, оскільки в межах цього кола потрібно дотримуватися симетрію. Багато з тих, хто починає малювати зентангл або зенарт, залишають зендалу на потім як вищий щабель майстерності.  
Зентангл і дудлінг сприяють розвитку креативності, реалізації творчого потенціалу, підвищують впевненість у собі, тренують такі психічні процеси, як увага, мислення і пам’ять. Крім цього можна поліпшити свою зібраність і настрій, досягти внутрішньої гармонії і керувати гнівом.За рахунок послідовного повторення легких мотивів, з яких виходять цілі витвори мистецтва, можна зануритися в якийсь транс і домогтися довгоочікуваного стану комфорту і релаксації.
В умовах, коли ми практично перестали писати і малювати від руки, а все робимо на комп’ютері, інтуїтивне малювання з використанням чорнила і білого аркуша паперу дозволить відпочити від гаджетів і віртуальної реальності.
Останні кілька років психологи, дизайнери і фахівці з розвитку креативності звернули на ці каракулі пильну увагу. Як показали дослідження, це, здавалося б, абсолютно безглузде заняття, приносить нам істотну користь.
Деякі люди давно використовують дудлінг і зентангл не тільки в якості терапії та хобі, але і навчилися заробляти на своїй творчості без наявності мистецької освіти та необхідності рахуватися з вимогами академічного малюнка.
На сьогодні можна спостерігати широке використання дудлінг і зентангл- узорів: на листівках, на писанках, у зентангл чи дудлінг- манікюрі і т.п.
Вільне малювання – прекрасний засіб арт-терапії. Якщо ви відчуваєте себе пригнічено, емоційно виснажені, схвильовані, стривожені або розгублені, то «малюнок ні про що» може стати одним із способів психологічно себе підтримати і розвантажити (особливо, якщо поблизу немає особистого психотерапевта).
Не все може вийти з першої спроби. Але лише рухаючись вперед і переходячи від легшого до складнішого ми вдосконалюємося й отримуємо досвід! Старайтеся, ніколи не зупиняйтеся, не опускайте руки і вірте в себе, і у вас все вийде!











Немає коментарів:

Дописати коментар